Van idee naar eindproduct

Idee ➙ concept ➙ eindproduct

Ieder jaar doen wij mee met de actie “Op de kaart” van Print Pakt Live waar grafische bedrijven de meest unieke kaarten ontwerpen en produceren. Bezoekers van dit evenement op de Dutch Design Week mogen deze kaarten gratis meenemen of meteen gratis versturen via PostNL. Maar aan het maken van deze kaarten – en eigenlijk aan iedere productie – gaat een heel proces vooraf.

Het eindresultaat

De start van het proces

Het begon allemaal met een idee. Onze vormgever mocht volledig zijn gang aan en al zijn creativiteit in deze kaarten stoppen. Hij maakte allerlei schetsen met verschillende thema’s. Maar het Halloweenthema sprong er toch echt het meeste uit!

De uitwerking

De keuze was gemaakt. We zouden drie kaarten maken met een Halloweenthema. Het was immers bijna Halloween. Onze vormgever werkte een van zijn ideeën uit met de volgende gedachte: we willen zo veel mogelijk mooie en bijzondere technieken laten zien. Hij ontwierp een spookje dat we als het ware uit de kaart lieten komen door middel van een preeg, een “pompoen” waarbij we het gezicht uit de kaart stansten en een heksenhoed van UV-lak met daaraan een spinnetje van folie. En in dat spinnetje zat dan weer een klein detail met UV-lak, namelijk het kruisje op zijn rug. Met deze ontwerpen konden we wel vier speciale technieken laten zien!

Om dit allemaal te kunnen toepassen, moesten we voorbereidingen treffen. Als eerste hadden we twee stempels nodig: een preegstempel en een foliestempel. De preegstempel was voor de kaart met het spookje. In deze stempel moest duidelijk hoogteverschil zitten. Op de foto hieronder kunt u zien hoe we dat aangeven: hoe witter het oppervlak, hoe dieper de stempel. De foliestempel was voor het spinnetje aan de heksenhoed. Hierna hadden we enkel nog stansmessen nodig: een stansmes voor het uitsnijden van de pompoen en een stansmes voor het uitsnijden van de kaarten zelf.   

De productie

En toen kon de productie beginnen. Als eerste moesten de kaarten natuurlijk een kleurtje krijgen (behalve de spookkaart, spoken zijn tenslotte wit). De zwarte en oranje kleur drukten we in PMS op de kaarten. De volgende stap was het spinnetje: deze drukten we, met behulp van onze oudste machine (de Heidelberg degelautomaat uit de jaren 60), in zilverfolie op de kaart met de heksenhoed. De heksenhoed zelf en het kleine detail op het spinnetje van UV-lak werden digitaal geproduceerd met Ufoil.

Het spookje preegden we vervolgens in de kaart, ook met behulp van de Heidelberg degelautomaat. Hierna was de oranje kaart aan de beurt. Door middel van het stansmes werd het gezicht uit de kaart gesneden. En daarna was er nog maar een stap te gaan: het uitsnijden van de kaarten.  

De stempel van de spookjeskaart.

De stansvorm voor de pompoenkaart.

En het resultaat mag er zijn..

Wilt u zo’n mooi setje kaarten van ons ontvangen? Dat kan! We hebben namelijk wat extra exemplaren gemaakt. Stuur een berichtje naar isabelle@bink.nl met uw adres en dan liggen ze binnenkort bij u in de brievenbus.