Drukken voor de lol

Heeft u altijd al eens willen weten hoe drukwerk vroeger werd gemaakt? Met de workshop ‘Drukken voor de lol’ van Henk Wijma gaan we terug in de tijd. Tijdens deze workshop leert u met de drogenaaldtechniek een prent maken op doorzichtig kunststofmateriaal. Uw prent wordt met behulp van een etspers op papier gedrukt.

De workshop duurt een dagdeel en wordt gegeven in teams van maximaal 8 personen. De kosten bedragen € 40,- (excl. btw) per persoon. Wilt u zich aanmelden of meer weten, vul dan het contactformulier in en wij nemen contact met u op.

De drogenaaldtechniek

De drogenaaldtechniek is een diepdruktechniek waarbij je, vaak met fijne, staalharde etsnaalden, een tekening krast in een kunststof plaat. Per kras ontstaat er een groef met een ruw opstaand randje, ook wel braam genoemd. Nadat de kunststof tekening is ingesmeerd met inkt, wordt het overtollige inkt verwijderd. De inkt hecht zich aan de groeven en bramen, waardoor de illustratie zichtbaar wordt. Vervolgens wordt de tekening bedekt met papier en afgedrukt met de speciale etspers. Doordat de groeven en bramen tijdens de afdruk worden platgedrukt, slijten deze sneller en zijn er dus maar een beperkt aantal afdrukken mogelijk. Deze techniek wordt droog genoemd, omdat er geen zuur aan te pas komt. Dit is bij andere diepdruktechnieken wel het geval.