ZZ Leiden Basketball


Zomer 2017

De juichmomenten van Marcel Verburg

Marcel Verburg, voorzitter en medeoprichter van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, geniet nog steeds van iedere wedstrijd. Net als de trouwe en groeiende groep met fans. “Veel mensen die voor het eerst een wedstrijd bijwonen geven aan dat ze niet wisten dat het zo leuk was”, aldus Verburg. “Enerzijds is dit natuurlijk een compliment, maar anderzijds betekent het dat er nog steeds mensen zijn die ZZ niet kennen.”

“We doen er van alles aan om veel in beeld te komen, zowel online als offline. Het glanzende fullcolour magazine heeft een oplage van 14.500, wordt verspreid onder alle bedrijven in de regio en is een echt bewaarproduct. We vallen ermee op. De Bink verzorgt naast het magazine ook voor het overige promotiemateriaal, zoals posters, de game guide en de ‘lawaaiklapper’. Daarnaast komen we in beeld doordat de wedstrijden live te zien zijn via livestream en regelmatig bij Ziggo, de NOS en regionale omroepen.”

Een wedstrijd beleven
“Het is natuurlijk het allerleukste om een wedstrijd te beleven in de zaal. Wekelijks bieden we zes uur lang entertainment en we bereiken miljoenen mensen per jaar. Als het restaurant opengaat arriveren de eerste bezoekers al en na de wedstrijd gaat het feest nog verder en blijven mensen zitten. De spelers maken een ronde langs het publiek en zijn daarna nog aanwezig op het veld voor een praatje of een foto met hun supporters.”

Fanatieke vrouwen
“Veel vrouwen die voorheen niets met de sport hadden, zijn nu onze grootste fans. Soms zijn ze nog fanatieker dan hun mannen. Het is wel eens voorgekomen dat een sponsor twijfelde over de continuering van het sponsorcontract en dat ik kon zeggen: ‘met je vrouw ben ik er al uit.’ Die mannen zagen zelf ook het enthousiasme van hun vrouw en vonden dat hartstikke leuk”, zegt Verburg met een grijns.

De geschiedenis van het Leidse basketbal begon bij het Bonaventura College. Ook Verburg maakte deel uit van het schoolteam. In 2005 begon hij samen met twee vrienden met de herstart van het topbasketbal in Leiden. Verburg: “We hebben laten zien dat het topbasketbal thuishoort in Leiden. En ik zie kansen gelet op de ontwikkeling van Leiden als campusstad en de plannen voor een nieuwe hal. Ingehouden juichen past beter bij mijn rol dan veel lawaai maken, maar als de nieuwe accommodatie een feit is, zal ik mijn blijdschap hierover luidkeels van de daken schreeuwen. Offline en online!”