Museum De Lakenhal


Zomer 2016

“Kunst beleef je pas als je het echt gezien hebt”

Minke Schat volde de Kunstacademie en bestudeerde Middeleeuwse kunst. Vanaf de start van haar carrière richt ze zicht echter op de kunst van het managen, organiseren en communiceren. Sinds vijf jaar doet zij dit als ‘hoofd publiek’ bij Museum De Lakenhal. Lees hier een verhaal over deze bruggenbouwer met vooruitziende blik op kunst, cultuur, kleur en kwaliteit.

“Ik heb een brede belangstelling en houd van kruisbestuivingen.” Zo verklaart Schat haar vele grensoverschrijdende projecten. Zo presenteerde ze namens Museum De Lakenhal op enorme abri’s geplakte kunstwerken van Izaak Zwartjes in een KunstSalon op het openluchtfestival ‘Into The Great Wide Open’. Ook werkte ze samen met ArtTube op het popfestival Lowlands, was ze co-creator van de Nacht van de Kunst & Wetenschap in Groningen en initieerde ze de Nacht van Kunst & Kennis in Leiden.

Samenwerken met Leiden Marketing, de Universiteit Leiden, Leidse musea en het Rijksmuseum vindt Schat vanzelfsprekend. Evenals de aanwezigheid van een Leidse museumstraat op de Amsterdamse Uitmarkt. “De Leidenaren kennen hun eigen parels wel, maar Amsterdammers zijn niet altijd gewend om hun stad uit te komen.” De basis van alle projecten en initiatieven ligt in de Leidse bronnen. Er is te allen tijde een relatie met de Leidse geschiedenis en kunst. Kwaliteit is bij de uitwerking het leidende principe en aan kleur doet Schat geen concessies. “Het is essentieel dat alle uitingen dichtbij het eigen werk staan.”

Tijdens haar zoektocht naar de ultieme leverancier stuitte Schat op De Bink. “Een lokale drukker, dat is natuurlijk leuk. Bovendien is het accountmanagement uitstekend geregeld en komen de medewerkers altijd met een oplossing, ook als dingen soms anders lopen dan verwacht. Dat is best bijzonder in deze tijd. Het belangrijkste vind ik dat ze net zo lang zoeken naar de juiste kwaliteit en kleuren tot we gezamenlijk tot het beste resultaat komen. Dit geldt voor zowel affiches en andere prints als voor de folders en het briefpapier. Voor alles eigenlijk.”

Het museum is nu gesloten voor renovatie. Daarom is het, ondanks de sluiting, de kunst om te blijven innoveren en inspireren. “Dit doen we door de kunst naar mensen toe te brengen. Bijvoorbeeld door de Grote Kunstshow in juni 2017 naar Leiden te halen in samenwerking met de Leidse Schouwburg. We brengen de kunst ook door een bijzondere bijdrage te leveren aan de kunstprogrammering van Into The Great Wide Open en door scholen te bezoeken met een programma in de klas over de Leidse Lakens. Natuurlijk is op de website ook altijd de hele collectie te zien.”

Schat is van plan om bovenop deze activiteiten samen met De Bink na te denken over een eventueel magazine. “Het doel is om kennis te delen, contacten te onderhouden en om te inspireren, want kunst beleef je pas als je het echt gezien hebt.”