Landelijke politie


Zomer 2016

Mobiel met een uniek label: mededeling van beschikking

De papieren bekeuring verdwijnt. De agent die iemand staande houdt voor het plegen van een (verkeers)overtreding deelt niet langer een geeltje uit, maar verstuurt ter plaatse een digitale bon. De burger heeft de bekeuring binnen zes dagen in huis. Simpel, toch? “Het klinkt eenvoudig”, geeft Gertjan Dijkgraaf van de politie-eenheid Oost-Nederland in Apeldoorn toe. “Maar bij de invoering van de nieuwe werkwijze komt heel wat kijken. Bovendien hebben politiek en justitie hier ook wat over te zeggen. Zo was hun voorwaarde dat burgers van tevoren geïnformeerd worden over de bekeuring die ze krijgen: de Mededeling van Beschikking.”

De politie (een bekende klant van OBT en De Bink) maakte een eigentijdse variant op het verregende briefje onder de ruitenwisser, passend bij de nieuwe werkwijze van de politie. In het gebouw waar de politie-eenheid Oost is gehuisvest, legt Dijkgraaf een bloknootje op tafel. Agenten die digitaal een bekeuring uitschrijven, scheuren op eenvoudige wijze een blaadje los van de rand. De inhoud van de bekeuring zelf is dan al verstuurd met de App MEOS (Mobiel Effectiever Op Straat), voorzien van Digibon die iedere agent op zijn/haar mobiel heeft. Met dezelfde mobiel is een foto van het vergrijp gemaakt en deze is dan onderweg naar het Centraal Justitieel Incassobureau. De Mededeling van Beschikking wordt vervolgens als een label om de ruitenwisser gedraaid en vastgeplakt.

“Om hergebruik onmogelijk te maken, wilden we per se geen losse blaadjes meer. Samen met De Bink hebben we verschillende blokjes met stickers en plakranden ontwikkeld. Toen we deze gingen testen, lieten ze vervelende plakresten op de voorruit achter. De labels van koffers inspireerden ons tot het maken van een wikkel om de ruitenwisser. Het laat geen sporen of beschadigingen achter, waait niet weg en bij verwijdering zit er niets anders op dan het door te scheuren. Het blokje is helemaal perfect. Er zijn nu twee blokjes in gebruik: een voor de politie en een voor de Koninklijke Marechaussee. Binnenkort krijgen buitengewone opsporingsambtenaren een eigen exemplaar.”