CO2-neutraal


CO2-neutraal

Ieder jaar laten we onze CO2-uitstoot gecertificeerd berekenen en proberen zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Maar er is natuurlijk altijd nog restuitstoot. Dit compenseren we door mee te doen aan het project ‘COOX4Climate’.

COOX4Climate

COOX4Climate is een project dat bedrijven de mogelijkheid biedt om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren. Dit betekent dat de bedrijven hun uitstoot neutraliseren door het verminderen van dezelfde hoeveelheid CO2 in een arm land. Dit kan door te investeren in schone kooktoestellen die niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook enorme gezondheidsvoordelen en een maatschappelijke impact hebben.

Koken op open vuur
  • 2,9 miljard mensen in arme landen koken dagelijks op open vuur (meestal binnenshuis) en dit zorgt voor veel problemen, zoals long- en oogziektes. Binnenshuis op open vuur koken staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten per dag.
  • Koken op open vuur is de grootste oorzaak van ontbossing in arme landen.
  • Vrouwen en kinderen zijn uren kwijt aan het sprokkelen van brandhout.
  • De verbranding van hout voor koken op open vuur zorgt voor 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

De oplossing: schoon kooktoestel COOX
  • De COOX gaat ontbossing tegen: het kooktoestel gebruikt zeker 50% minder hout vergeleken met een open vuur.
  • Verbeteren de sociale positie van vrouwen en kinderen: zij hoeven minder lang hout te verzamelen en te koken, waardoor er meer tijd is voor onderwijs en werk.
  • Eén COOX in een arm land bespaart jaarlijks gemiddeld net zoveel CO2-uitstoot als 10 zonnepanelen in Nederland.
  • Door de COOX is er een sterk verminderde uitstoot van roet (black carbon), wat zowel lokaal als wereldwijd effect heeft op het klimaat.

Wilt u meer informatie? Ga dan naar www.coox4climate.nl.

CO2-reductiemanagement

Naast dat we onze CO2-uitstoot compenseren, proberen we deze continu te reduceren. Zo stapte De Bink in 2008 al volledig over op groene stroom. Deze stroom kwam van waterkrachtcentrales. In 2016 gingen we over op groene stroom vanuit windenergie en onze bracheorganisatie, het KVGO, koopt dit collectief in voor meer dan de helft van de grafische bedrijven.

Wilt u weten wat we nog meer doen aan CO2-reductiemanagement? Lees dan ons laatste OBT Duurzaamheidsverslag.