De duurzaamste sticker


De duurzaamste sticker

Continu verbeteren op het gebied van duurzaamheid, door te blijven zoeken naar manieren waarop het nóg beter kan. Daar zijn we dagelijks mee bezig, want ons doel is dat niets wat wij doen op een of andere manier schadelijk is voor het milieu. En tijdens het zoeken naar oplossingen, vinden we steeds weer nieuwe manieren om “groener” te werken en nog “groenere” producten te leveren.

Ditmaal gingen wij op zoek naar manieren om de meest duurzame stickers te kunnen leveren. Het duurzaamste papier voor de stickers hadden we al gevonden, namelijk Vibers. Maar nu maken we ook gebruik van het duurzaamste kleefmateriaal.

Vibers
Vibers is een papiersoort gemaakt van olifantsgras. Olifantsgras is een rietachtig gewas dat kan dienen als stalstrooisel of kachelbrandstof, maar waar dus ook papier (en andere producten) van gemaakt kan worden. Olifantsgras groeit snel en slurpt CO2: vier keer zoveel als bomen. Het olifantsgras wordt geteeld op ongebruikte bouwgrond dat niet geschikt is voor het verbouwen van voedsel. Het gewas heeft de energetische waarde van steenkool en heeft geen onkruidbestrijding, insecticide, irrigatie of bemesting nodig. Omdat olifantsgras weinig vocht bevat, hoeft het niet eerst gedroogd te worden (dat scheelt veel energie) en kan het direct verwerkt worden tot een composteerbare grondstof.

Deze grondstof wordt vervolgens verwerkt in allerlei producten, zoals papier en karton. Het papier is verkrijgbaar tot 90 grams en het karton tot 300 grams. Het papier is duurzaam, heeft een duurzame uitstraling en ziet er ook nog eens mooi uit.

Als kleefmateriaal gebruiken we BioTAK® kleefstof. BioTAK is de eerste kleefstof ter wereld die het EN13432-certificaat mag dragen. Dat betekent dat het volledig industrieel composteerbaar is. Bij deze vorm van composteren wordt de lijm in een industriële composteringsinstallatie binnen 6 weken afgebroken tot compost. Daarnaast is deze milieuvriendelijke lijm geschikt voor rechtstreeks contact met voedsel.

Lessgo
Onze partner Lessgo maakt ondertussen al een tijdje gebruik van de duurzame stickers: bij Lessgo worden de stickers op de te bezorgen pakketten geplakt. Want laten weten dat je emissieloos bezorgt, doe je natuurlijk met de duurzaamste sticker.