De Onfortuinlijke Bankier


Oktober 2014

Geïnspireerd door de klassieke ‘whodunnit’, bedachten Benes en Van der Steur in 2006 het ‘Miss Murder Moordspel’: een spannend dinerarrangement waarbij de deelnemers verstrikt raken in allerlei intriges en schandalen. Het spel werd in Nederland én België een grote hit. In de periode 2008/2009 werd duidelijk dat het spel toe was aan vernieuwing en vereenvoudiging. Het spel had namelijk een ingewikkelde logistiek. Benes ging op zoek naar een sneller, goedkoper, maar vooral eenvoudiger spel. Via een kennis raakte hij hierover in gesprek met De Bink.

Samen met De Bink beraamden hij de uitvoering van ‘De Onfortuinlijke Bankier’ en het ‘Moordvluchtspel’. Benes: “De Onfortuinlijke Bankier bestaat uit een boekje dat mensen zonder begeleiding kunnen spelen. De boekjes zijn voor eenmalig gebruik en hebben een unieke code en een nummer dat spelers kunnen invullen op de website. Er is een script, er zijn drie invulrondes en toepasselijke muziektips. Er komt aardig wat bij kijken als je zoiets bedenkt en maakt.

De Bink moest allerlei verschillende technieken toepassen, zoals de zeefdruk voor de kraskaart waarop deelnemers op diverse momenten invullen wie volgens hen de moordenaar is. De kraslaag zorgt ervoor dat deelnemers de antwoorden niet zien staan. Achterin het boekje zit een scheurrand, die aan het eind van het spel opgemaakt moet worden. Na het openscheuren doet de dader op een opengeklapte pagina zijn of haar bekentenis. De boekjes zitten ingenieus in elkaar.

Het principe van Moordvlucht is hetzelfde, maar de uitvoering is anders. De naambordjes van de personages zitten verwerkt in de binnenkant van de cover. De uitnodiging voor het spel hebben de mensen via een pdf in de vorm van een vliegticket gekregen. De tien personages zitten in het boekje en je scheurt alleen de bladzijde open waarin de beschrijving van jouw personage zit. Het scoreformulier komt op het laatst, weer op een open te klappen pagina. Zowel de voorkant als achterkant hebben dus meerdere functies. De grote stapel losse kaarten is getransformeerd tot een handig boekje. En dat alles gemaakt bij De Bink.”

Benes wil met zijn dinerspel over de grens en meer variëren met thema’s. “In België kunnen we nog groeien. In de huidige versie van Moordvlucht treden daarom ook Vlaamse personages op. Ik wil ook een Engelse en Duitse versie uitbrengen. Nederlands publiek is kritisch, dus als we het hier goed doen, moet het daar ook lukken. Bij de uitvoering doe ik graag weer zaken met De Bink.”