CADstudio Gerjo


“Vroeger toen we op de basisschool een knutseluurtje hadden, was ik altijd al bezig met karton. Ik knutselde van alles: bootjes, auto’s, noem het maar op”, aldus Gerjo de Wit, eigenaar van CADstudio Gerjo. “Terwijl de rest zich vermaakte met speelgoed, was ik gefascineerd door alles wat je kunt maken van karton. Het is toch fantastisch dat je met zo’n plat stukje papier zo veel kunt.”

Gerjo werd uiteindelijk technisch tekenaar. Dit heeft hij jaren gedaan voordat hij huisman werd. Maar ook toen bleef hij tekenen en zijn talent bleef niet onopgemerkt: 12 jaar geleden vroeg de marine hem om een eenvoudige bouwplaat van een boot te maken. “Natuurlijk wilde ik dat. Het ging destijds nog wel amateuristisch, maar het lukte. En toen ze even later weer met een verzoek kwamen, had ik de smaak te pakken. Ik maakte een eenvoudige apache helikopter op een A4’tje en verstuurde het bouwplaatje vervolgens naar ongeveer 70 à 80 adressen van de luchtmacht. En toen begon het wachten..”

Het duurde lang; het leek erop dat het niets meer zou worden. Maar uiteindelijk ging toch de telefoon. “Het was een journaliste van De Vliegende Hollander, het magazine van defensie. Tijdens een ontmoeting op het hoofdkantoor in Breda kreeg ik het volgende te horen: ‘We willen een model van alles wat vliegt.’ Dit is hoe mijn gewone hobby een uit de hand gelopen hobby werd,” vertelt Gerjo lachend.  

Inmiddels is Gerjo ongeveer 40 uur per week bezig met zijn bouwplaten. “Overal waar ik kom, kijk ik of er misschien ergens een bouwplaat van gemaakt kan worden. Hoe lang het maken van een bouwplaat duurt verschilt. Bij de erg ingewikkelde, waarbij van alles moet kunnen draaien of uitschuiven, kan het wel een maand duren. Maar het kan zo ingewikkeld als je zelf wilt. Daarnaast is het ook mogelijk om de bouwplaten te stansen en te rillen. Dan hoef je het alleen nog in elkaar te zetten.”

Een van de bouwplaten die Gerjo maakte, was die van het Ronald McDonald Huis Leiden. “Ik werd gebeld door De Bink. Of ik een bouwplaat van het Ronald McDonald Huis in Leiden wilde maken om de week erop al te overhandigen tijdens het Ronald McDonald Business Breakfast. Ik zou die week op vakantie gaan, maar wilde wel heel graag meewerken. Als een gek reed ik naar Leiden om het huis te bekijken en foto’s te maken. Toen vertrokken we naar Ameland, met mijn printer en laptop.” De bouwplaat werd een groot succes. Dezelfde dag nog stond de plaat op de Facebookpagina van het Huis en de reacties stroomden binnen. “Ik ben altijd blij als mensen enthousiast worden van mijn bouwplaten. Zeg nou zelf, dit is toch veel leuker om weg te geven dan een balpen.”