Gebruik van correctie­tekens

Als u de definitieve versie van een tekst wilt inleveren, is het verstandig om deze tekst eerst te laten controleren. U wilt natuurlijk niet dat er spel-, stijl-, interpunctie- of typfouten in zitten. Voor de controle zijn correctietekens ontwikkeld. Deze tekens zijn vastgelegd volgens de normen NEN632:1988 nl en ISO-5776 en zijn ontworpen om de correcties in de tekst zo begrijpelijk mogelijk te maken.

Op het formulier hieronder staan de correctietekens uitgelegd. Een van de verwijstekens die staat bij 31 plaatst u in de tekst en in de linkermarge ter hoogte van de fout. In de linkermarge kunt u vervolgens de onjuistheid aangeven met een van de correctietekens. U kunt de correcties ook alleen in de tekst plaatsen, maar dan moet de correctie wel meteen begrijpelijk zijn en tussen de tekst passen. Het is belangrijk dat de correcties in een opvallende kleur worden geschreven. Dan is het duidelijker waar de fouten zich bevinden.

Door de komst van DeskTop Publishing (DTP) worden correctietekens tegenwoordig nog maar weinig gebruikt. Daarnaast is er veel veranderd door de ontwikkeling van techniek. Bepaalde tekens zijn overbodig geworden en er zouden nieuwe tekens bij moeten komen voor elektronische publicaties. Echter, het is nog steeds handig om op de hoogte te zijn. Daarom plaatsen we het overzicht van correctietekens hier voor u. Misschien komt het ooit nog van pas.