Workshop ‘Drukken voor de lol’

Workshop 'Drukken voor de lol'

Heeft u altijd al eens willen weten hoe drukwerk vroeger werd gemaakt? Met de workshop ‘Drukken voor de lol’ van Henk Wijma gaan we terug in de tijd. Tijdens deze workshop leert u met de ‘droge naald’ techniek een prent maken op doorzichtig kunststofmateriaal op het formaat van 11 x 15 cm. Uw prent wordt met behulp van een etspers op papier gedrukt.

De workshop duurt een dagdeel en wordt gegeven in teams van maximaal 8 personen. De kosten bedragen 40,- (excl. btw) per persoon. Wilt u zich aanmelden of meer weten, neem contact met ons op via 071 5791839 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

De ‘droge naald’ techniek

De ‘droge naald’ is een diepdruktechniek waarbij een tekening verdiept wordt aangebracht door met een hardstalen etsnaald rechtstreeks op doorzichtig kunststof te krassen. Per kras ontstaat er een groef met een ruw opstaand randje ook wel braam genoemd. Nadat de kunststof tekening wordt ingesmeerd met inkt, wordt het overtollige inkt verwijderd. De inkt hecht zich aan de groeven en bramen, waardoor de illustratie zichtbaar wordt. Vervolgens wordt de tekening bedekt met papier en afgedrukt met de speciale etspers. Doordat de groeven en bramen tijdens de afdruk worden plat gedrukt, slijten deze sneller en zijn er dus maar een beperkt aantal afdrukken mogelijk. Deze techniek wordt droog genoemd, omdat er geen zuur aan te pas komt. Dit is bij andere diepdruktechnieken wel het geval.

Rooseveltstraat 3
2321 BK Leiden
T: 071 531 10 21
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.