Nieuwsberichten archief

Drukken voor de lol

Onlangs werd ik aangenaam verrast door De Bink. Ik mocht meedoen met de workshop drukken voor de lol onder leiding van Henk Wijma, een prijs die ik had gewonnen naar aanleiding van mijn  lotnummer op het De Bink Magazine. Traditionele druktechnieken hebben altijd al mijn belangstelling gehad, vandaar dat ik het erg leuk vind dat Henk Wijma, hoogleraar aan de kunstacademie, mij heeft leren drukken met de ‘droge naald’ techniek. 
 
Na een kop koffie, kennismaking met de andere deelnemers en een rondleiding in de drukkerij was het tijd om te starten met de workshop. Er is mij gevraagd een afbeelding of ontwerp mee te nemen, iets dat ik leuk zou vinden om af te drukken. Henk vertelde ons dat wij deze afbeelding na zouden gaan tekenen met behulp van een hardstalen etsnaald en doorzichtig kunststof. Het doorzichtige kunststof plaatje werd op de afbeelding gelegd, vervolgens werd de tekening gemaakt door met de etsnaald rechtstreeks op het kunststof te krassen. Per kras ontstond een groef en iedere groef zou later zichtbaar worden op het drukpapier. Het leuke van deze workshop is dat iedereen er aan mee kan doen, je hoeft niet heel artistiek te zijn omdat de afbeelding als het ware overgetrokken wordt. 
 
Nadat iedereen zijn tekening in het kunststof had gekrast was het tijd om de prent af te drukken. Iedereen moest het plaatje insmeren met een inktkleur naar keuze, de inkt hecht zich aan de groeven waardoor de afbeelding zichtbaar wordt, het overtollige inkt werd verwijderd zodat alleen in de groeven nog inkt overbleef. Vervolgens werd het plaatje bedekt met papier en afgedrukt met een speciale etspers. De etspers bestaat uit twee zware ijzeren rollers, een plaat en een wiel. De plaat beweegt tussen de twee rollers door aan het wiel te draaien, het kunststof plaatje wordt met kracht in het papier gedrukt waardoor de inkt achterblijft.
 
Het resultaat mag er zijn, iedereen heeft een leuke prent gecreëerd. Onderstaand beeld laat een aantal voorbeelden zien van het eindresultaat. Uiteraard mochten wij de prent ook mee naar huis nemen, een leuk aandenken! Ik wil De Bink graag bedanken, het was erg leerzaam en gezellig om deel te nemen aan de workshop!
 
Tim Spaans
 
Rooseveltstraat 3
2321 BK Leiden
T: 071 531 10 21
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SlideBar